Община Плевен подпомага построяването на паметник на Емил Димитров с дарителска акция
Община Плевен подпомага построяването на паметник на Емил Димитров с дарителска акция / dariknews.archive

Дни след отбелязването на годишнината от смъртта на големия български естраден певец Емил Димитров, Община Плевен ще открие банкова сметка за набиране на средства за построяването на негов паметник в центъра на Плевен.

„Крайно време е като град, община и общество да започнем да почитаме по по-подобаващ начин именитите си съграждани", каза кметът Георг Спартански и обяви, че общината започва дарителска акция за събиране на средства за паметник на Емил Димитров. Междувременно екип от архитекти и скулптори ще определи мястото на паметника, както и неговата визия по отношение на големината и това, дали той да бъде бюст или в цял ръст. Съответно Общинският съвет ще има грижата да одобри конкретните параметри.

За стартирането на акцията чрез медиите ще бъде разпространена банковата сметка за превеждане на средства в подкрепа на идеята. От общината ще бъдат изпратенни и писма до представителите на плевенския бизнес
Кметът Спатански обясни, че целта е, повече фирми и граждани, с по-малки суми да подпомогнат построяването на паметника.

Идеята за паметника на Емил Димитров в Плевен беше обявена от ръководството на АБВ в Плевен, по повод 75-та годишнина от рождението на големия певец и композитор в края на декември миналата година.

Дарителската сметка за граждани и фирми е:

Община Плевен, Българо-американска кредитна банка - Офис Плевен, BIC BGUSBGSF, IBAN: BG85BGUS91608404113900, код вид плащане: 44 51 00 „Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната" - за изграждане паметник на Емил Димитров.

Кметът Георг Спартански сподели още, че е време в Плевен да се направи алея на плевенчаните, прославили града и България в Европа и света "и това да е място, което с гордост да показваме на гостите на Плевен".