Министърът на културата Боил Банов
Министърът на културата Боил Банов / БГНЕС, архив
Смениха шефа на литературния музей, паркирал в къщата на Яворов
93930
Смениха шефа на литературния музей, паркирал в къщата на Яворов
  • Смениха шефа на литературния музей, паркирал в къщата на Яворов
Автор на поп-фолк хитове е новият директор на Националния литературен музей. Атанас Капралов е назначен на мястото на досегашния шеф Пламен Крайски. Той е отстранен от поста заради това, че си паркира колата в двора на къщата музей „Пейо Яворов“, обясни министърът на културата Боил Банов.
 
Според дискографията на фолк певицата Емилия текстът на песента й "Хайде на купона 2" е написан от Атанас Капралов. Той е назначен за шеф на Националния литературен музей. Досегашният директор на музея Пламен Крайски е отстранен от министър на културата Боил Банов.
 
"Предложих на господин Крайски споразумение, с което да се разделим, което той подписа. Основната причина е, че господин Крайски доскоро си паркираше личния автомобил в двора, който е част от паметника къща-музей "Пейо Яворов". Аз не желая да работя с хора, които не разбират какво е паметник на културата, не разбират какво е светия и си паркират личните автомобили за по-удобно на такива места. Това не е моята визия за култура, изкуство и съвременност. И не желая да работя с такива хора. Затова му предложих да се разделим", каза министърът.
 
Криско се похвали с министерска честитка (СНИМКА)

Досегашният директор на Националния литературен музей Пламен Крайски
БГНЕС

В отговор на това отстраненият директор Пламен Крайски обясни за паркирането в двора на къщата музей: "Първо, къщата е частна. Второ, държа си колата там с разрешение на собствениците. Трето, Министерството на културата няма никакво отношение към този имот".
 
В същото време Националният литературен музей е получил висока годишна оценка. На въпрос има ли разминаване между това и отстраняването от длъжност на досегашния шеф, Банов отговори така: "Няма разминаване. Този човек прави акт, който е недостоен за човек, работещ в сферата на културата, камо ли за директор на музей".
 
Министърът на културата отказа да коментира дали новоназначеният директор на музея Атанас Капралов е автор на текстове за поп фолк песни: "Не мога да коментирам това, прочетох го. Аз познавам Наско Капралов като поет и като качествен и сериозен човек. Мисля, че той е с голямо уважение в своята гилдия".
 

Поетът Атанас Капралов
Личен архив

Самият Капралов заяви, че откакто се помни, се занимава с литература. "Автор съм да дузина книги. Участвам в десетки български и световни антологии, редактор съм на много сериозни четива", каза той.
 
На въпрос дали е писал песни за певицата Емилия, той отговори: "Писал съм песни за "Пирин фолк" и "Тракия фолк". "Но към днешна дата - искам да подчертая, за да няма спекулации, тъй като всяко нещо, което е написано тогава, се записва и невинаги това, което е написано от автора, се изпълнява от изпълнителя, тъй като тази дума не ставала, онова било поправено така, иначе. Много отдавна съм спрял да се занимавам с писане на текстове за песни, защото държа на името си и към днешна дата нямам нито един договор", каза Капралов.