С литургия и литийно шествие бе отбелязан Денят на Варна
С литургия и литийно шествие бе отбелязан Денят на Варна / снимка:BGNES

С тържествена архиерейска литургия и благодарствен молебен за здравето и благоденствието на жителите на крайморския град започнаха честванията по случай Деня на Варна. Литургията отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. На нея присъстваха президентът на България Георги Първанов, министрите на правосъдието Миглена Тачева и на вътрешните работи Румен Петков, депутати, представители на дипломатическия корпус. В храма бяха областният управител Петър Кандиларов и кметът Кирил Йорданов.

След службата тържествено бяха издигнати националното знаме и флагът на Варна. За първи път прозвуча и новият химн на града. Последва литийно шествие начело с чудотворната икона на Св. Богородица. В него се включи и министърът на икономиката Петър Димитров.

Честванията на Деня на Варна ще продължат с откриването на нов корпус в обединеното детско заведение "Д-р П. Берон". Ще бъдат изнесени и няколко концерта на сцената в "Морската градина".

Всички варненци са поканени довечера на големия празничен концерт "Обречена на любов", на който ще пеят Лили Иванова, Веселин Маринов, Маргарита Хранова и др. Очаква се на празника да присъства и премиерът Сергей Станишев. "Точката" на тържествата ще бъде поставена с голяма нощна заря.