С дарения над 2000 лева стартира кампанията на фондация „6 май” в Силистра
С дарения над 2000 лева стартира кампанията на фондация „6 май” в Силистра / снимкa: DarikNews

Малко над 2000 лева лични средства дариха бизнесмени от Силистра в полза на фондация „6 май” на освободените от Либия български медици – д-р Здравко Георгиев, петте медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж.

Това е само началото на благотворителна кампания, която ще започнем в нашата община, обяви градоначалникът. Той лично се ангажира да представи каузата на фондация „6 май” пред местния Ротари клуб и да внесе докладна записка в Общинския съвет, с която да бъде гласувана определена сума за нейния фонд. Дарителската сметка на организацията на д-р Георгиев и колегите му по съдба вече се разпространява сред бизнессредите в Силистра.

Фондация „6 май” е създадена на 1 ноември 2007 година, разказа д-р Георгиев. Идеята е тя да помага на хора и най-вече на деца в беда. Наречена е на датата на обявяването на първата смъртна присъда срещу седмината медици от Либийския съд. Досега пари са дарявани от бизнеса и общините в Каварна, Монтана, Велико Търново, Кюстендил и Трявна. 20 хил. евро са събрани от сродна благотворителна организация във Франция. Подпомогнато е едно дете от Монтана.

„Ние разбираме преди всичко от деца, затова искаме на тях да помогнем – на децата от домовете в България, които живеят при ужасни условия”, допълни д-р Здравко Георгиев.

Той и съпругата му Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка и Валентина Сиропулу гостуват в Силистра по покана на кмета Иво Андонов по повод празника на града – Кръстовден. През миналата година с решение на общинския съвет д-р Здравко Георгиев, родом от Силистра, бе избран за почетен гражданин.