Резките движения увреждат ставния хрущял
Резките движения увреждат ставния хрущял / netinfo

По отношение на гонартрозата няма подчертана наследственост. Наследствеността е подчертана по отношение на остеоартрозата на малките стави на ръцете и на грабначния стълб. Коленната става е носеща става. В тази става се изхабява ставният хрущял. Именно ставният хрущял е прицелната тъкан при увреждане при остеоартрозната болест или при шиповата болест. Как да предпазим ставите си, кои са рисковите фактори и кои са най-чести локализации на шиповата болест, можете да разберете от рубриката "Доктор - Ох, боли!" на "Ники Кънчев шоу", осъществявана съвместно с Актавис. Отговорите на тези въпроси дава д-р Родина Несторова, която е секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Ще ни представите ли Българското медицинско дружество? Какви форуми организирате, каква дейност развива дружеството?

Българското медицинско дружество съществува от 2006 година. Ние сме създадени основно от специалисти ревматолози, но вече в нашето дружество членуват и ендокринолози и физиотерапевти, и ортопеди, и семейни лекари. Ние имаме една широка членска маса, с всички специалисти, които се интересуват от тези две заболявания – остеоартроза и остеопороза. Между 21 и 23 ноември имаме първата Национална конференция по остеопороза и остеоартроза. Поканени са всички центрове, те са 60 в страната по остеопороза, създадени по Националната програма за ограничаване на остеопорозата в България. Каним всички, които се интересуват от темата в НДК, в зала 3.

Ще говорим за нещо, което няма мъжки и женски род. Това са колената на човека или гонартрозата. Защо толкова често коленете се засягат от ставните болести?

Причината е в това, че коленната става е носеща става. Носеща става означава, че благодарение на тази локомоторна функция много бързо в тази става се изхабява ставният хрущял. Именно ставният хрущял е прицелната тъкан при увреждане при остеоартрозната болест или при шиповата болест. Проблемът при коляното е, че има две места, основно с хрущял. Едното място е между капачката и бедрената кост, а другото място е между бедрената кост и подбедрицата. Ето защо тези прицелни места се увреждат толкова лесно, особено при по-сериозни спортове, тежките физически професии много бързо се изхабява хрущялът на тези стави.

Какви са симптомите при началната и при напредналата гонартроза?

При началната гонартроза симптомите са съвсем дискретни, защото хрущялната тъкан няма нервни влакна, в резултат, на което няма как да изпитаме болка. Ако ние имаме болка много бързо ще се обърнем към лекар и ще намерим помощ. За съжаление обаче точно тези симптоми в самото начало, специално при увреждането на коляното, липсва болка. Има едно леко изпукване при по-сериозни клякания, ставания, при завъртания. Именно тези изпуквания и чувството на дискомфорт в ставата са първите начални симптоми. Впоследствие се появява и болка, която е с механичен характер, т.е. тя се появява единствено и само при физическо натоварване. Впоследствие, когато гонартрозата стена в напреднал стадии, тогава вече се появяват сериозни симптоми като оток на ставата, много сериозна болка, затопляне на ставата, ограничен обем движение. В такива случаи също може да се помогне адекватно. Има и много по-тежки случаи, когато вече болката изобщо не отминава, т.е. тя е и през нощта и не е само механична. В тези случаи вече става въпрос за липса на ставен хрущял и тогава вече се търка кост в кост. Това е най-тежката форма, при която трябва да бъде направена ендопротеза, т.е. да се смени ставата на пациента с изкуствена става.

Каква е ролята на наследствеността тук. Знам, че ако майка ти има лоши зъби и ти например имаш. Как стои въпросът с коленете?

Специално по отношение на гонартрозата няма подчертана наследственост. Наследствеността е подчертана по отношение на остеоартрозата на малките стави на ръцете и на гръбначния стълб. Там вече имаме наследственост.

Каква е ранната диагноза, какво трябва да направят хората, за да усетят, че имат проблеми с коленете?

Изключително важна е ранната диагноза. Рентгенът е късна диагностика, защото ставният хрущял е тъкан, която е рентгеново невидима. Ранната диагноза в момента в България, а и в „Св. Ирина”, където аз работя, е един акцент на работата, а именно ставната ехография. Със ставен ехограф, с високочестотен трансдюсер, става един оглед на цялото ставно и около ставно пространство, в резултат, на което могат да се видят най-ранните промени при една гонартроза.

Аз сутрин, сякаш по някакъв закон, не бързам да ставам – лекичко, раздвижвам се и тогава ставам. Имаш ли някакви практически съвети към нашите читатели, когато са на маса как да се изправят. Това има ли значение? Може ли сами да си го предизвикаме?

Има много голямо значение, защото резките движения и особено, когато става въпрос за навеждане и изправяне, за вдигане на тежести това нещо изключително уврежда ставния хрущял и то на всички носещи сегменти не само на колената. Особено много на гръбнака и то на поясния сегмент на гръбнака, тазобедрени стави, коленни стави, които вече споменахме и всички стави на стъпалата и на глезените.

Какво лечение трябва да се предприема за гонартрозата?

Лечението е много важно. То трябва да започне колкото е възможно по-рано. Освен групата на нестероидните и противовъзпалителни средства, чиято задача е да овладеят болката и възпалението, те са чисто симптоматични средства, вече навлиза и нова тенденция, която е базисна терапия. Това всъщност представлява хондопротекцията. Като водещ препарат в момента в България и на световно ниво можем да споменем хранителните добавки, а именно и ходроника, който представлява една уникална комбинация от двата най-основни, най-важни елемента на ставния хрущял, а именно хиалуроновата киселина и глюкозамина. Глюкозаминът е най-важната, най-основната съставка на всеки един елемент от ставния хрущял. Даже в самата хиалуроновата киселина 50 процента е глюкозамин. Без глюкозамин ставният хрущял е абсолютно невъзможно да съществува.