Ректори искат отделно министерство за висшето образование
Ректори искат отделно министерство за висшето образование / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ректорите на университетите поискаха висшето образование да се отдели в самостоятелно министерство, което да отговаря още за науката и технологиите. Президентът Георги Първанов заяви, че е резервиран към тази идея.

Нов закон за висшето образование, връщане на платеното обучение и отделно министерство поискаха ректорите по време на дискусия за висшето образование. Ректорът на УНСС и председател на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов заяви, че в половината Европа министерствата са така – висшето образование, науката и технологиите са отделени. По думите му 90% от ректорите застават зад тази идея и изрази убеденост, че това ще стане.

По време на дискусията президентът Първанов каза, че е редно все повече частни инвестиции да отиват в науката, че страната ни отделя най-нисък процент от БВП за образование, но че е резервиран към две образователни министерства. Според президента това ще бъде от правомощията на бъдещия премиер и не може да се прогнозира какво ще иска следващия, който ще определя тези правила.