Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и общественик проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.
 
Негови роднини и съратници се качиха тази сутрин на борда на кораба "Big Baba" от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път. Така волята на професора прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол днес бе изпълнена. Това съобщиха от пресслужбата на Община Созопол.
 
Прахът на историка беше разпръснат край о.Свети Иван (СНИМКИ)

На днешния ден се навършва един месец от кончината на големия родолюбец. Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли. По воля на професора той е кремиран. Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си. Другата, отново по негово предсмъртно желание, днес бе разпръсната в морето край Созопол, друга част от праха на професора ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.
 
1 юли: Почина проф. Божидар Димитров

От пресслужбата на местната община съобщиха, че по-късно днес по време на редовно заседание на Общинския съвет, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.
 
Созопол обещава да продължи делото на Божидар Димитров

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общинския културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. В мотивите си Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.
 
Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.