Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт във Facebook
Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт във Facebook / Thinkstock/Getty Images
Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт във Facebook
75486
Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт във Facebook
  • Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт във Facebook

Радиното училище в Сопот събира пари за ремонт в социалните мрежи. Това потвърди пред Дарик Стефан Филчев, директор на къщата музей „Иван Вазов" в Сопот, която стопанисва сградата. „Всичко тръгна от мой статус във Facebook, където призовах хората да дарят средства да поправим покрива на училището, което е паметник на културата", добави той.

От поройните дъждове през годината покривът на Радиното училище се е нагънал вълнообразно и протекъл, а при всеки нов дъжд водата капе върху експонатите. За ремонта са нужни около 6-7 000 лв, а до момента сме събрали само около 1600 лв. Нито музеят, нито община Сопот могат да заделят тази сума, разказа Стефан Филчев.

С него вече се свързали хора от цялата страна, сред които и двама българи, живеещи в Англия. „Надявам се до началото на зимата да успеем да съберем парите и да направим ремонта", допълни директорът на музея.

Радиното училище е наречено така на героинята на Вазов Рада Госпожина от романа „Под игото".Построено през 1850 година, то опожарено по време на Руско-турската Освободителна война и възстановено отново след Освобождението в автентичния си вид. То е част от възрожденския архитектурен ансамбъл в Сопот.