/ ThinkStock/Getty Images
Първите хора са населили Северна Австралия преди 65 000 години, с 5000 години по-рано, отколкото учените предполагаха досега, предават ДПА и АФП.

Антрополозите и археолозите все още спорят за това кога се е случило това събитие. Предишни предположения сочеха период отпреди 60-45 000 години. "Вече можем да посочим със сигурност, че първите хора са пристигнали в Австралия преди 65 000 години, заяви ръководителят на проучването Крис Кларксън.

Археолозите се натъкнаха на около 11 000 предмета, изработени от човешка ръка, сред които сечива от кремък, брадви и др., датирани отпреди 65 000 години.
 
От разкопките проличало, че първите хора на континента са имали една технологично развита цивилизация. Сред находките фигурират най-древната брадва с дръжка в света, най-старите сечива за мелене в Австралия, изящно оформени каменни остриета, които са могли да служат за върхове на копия. Първите пришълци в родината на кенгуруто са осъществили и най-дългия морски преход в човешката цивилизация.
 
Когато тук са пристигнали първите хора, на континента е имало гигантски животни - 450-килограмово кенгуру, вомбати с масата на носорози, 8-метрови гущери и костенурки с размерите на лека кола.
БТА