Протест срещу кучешките приюти-концлагери
Протест срещу кучешките приюти-концлагери / DarikNews.bg, архив

Защитници на животни се събират пред сградата на Столична община с искания да не се затварят кучетата в приюти, тъй като те не отговарят на изискванията. Протестът им е под надслов „Аз съм куче".

„Общинските приюти са концлагери, места за бавна и мъчителна смърт. И масово в тях работят хора, които нямат добро отношение към животните. Всичко се финансира с ваши пари - от данъци. И имате право да изисквате то да се промени!" - пишат на сайта на протеста природозащитниците.

Искат проверка на приютите за кучета

Исканията на протестиращите включват незабавно осигуряване на широк свободен достъп до заварените в незаконните „приюти" кучета - осигуряване на ежедневен достъп на граждани, граждански организации и доброволци и наблюдение и участие в цялата грижа за животните. Иска се и масова осиновителна кампания за затворените в „приютите" кучета, както и незабавно връщане на прибраните кастрирани животни, които имат лица под надзора, под грижите на попечителите им.

Бездомните кучета се увеличават наесен

Според протестиращите трябва също незабавно прилагане на препоръчаните от Световната здравна организация мерки за справяне с явлението „бездомно куче" - връщане към програмата „кастрирай и върни" и масирани мерки за регистрация и контрол над домашните кучета с цел веднъж завинаги да се пресече новият приток на животни, безкрайното им страдание и наливането на общински пари без резултат.

Трябва да има и наказание за отговорните лица, допуснали жестокостите, водещи и до смърт на животните в общинските обекти.