Бездомните кучета се увеличават наесен
Бездомните кучета се увеличават наесен / Дарик Добрич

Броят на бездомните кучета в Добрич се увеличава наесен, заяви пред Дарик  ръководителят на Общинския приют за безстопанствени животни д-р Михаела Тосева. По думите й след края на лятото вилите и немалко селски къщи се зазимяват, а кучетата се пускат на улицата, защото няма кой да ги храни. Тогава в града се появяват кучета на 5-6 години, изгонени от стопаните си.

Не успяваме да намалим популацията на безстопанствените кучета, а само я задържаме на едно ниво, тъй като ние сме единственият работещ приют в областта, което не води до особена ефективност, коментира Тосева. „Служителите на приюта рядко залавят малки кучета, размножили се в града. Обикновено се хващат животни, които прииждат от селата и след обработката им ние ги пускаме на наша територия”, обясни специалистът.

Всички общини имат програми за овладяване на популацията, но те са само на хартия, допълни д-рТосева. Тя смята, че проблемът с безстопанствените животни  може да се реши само със съвместни усилия. „Не е задължително всяка община да има приют,  но трябва да се намери механизъм да се задължат всички общински ръководства да вземат мерки. Може да се работи с другите приюти или с подвижни амбулатории, но не бива само една община да полага усилия”, каза Тосева.

В момента се готвят се промени за изменение и допълнение на Закона за защита на животните и Национална програма за овладяване на популацията. Промените предвиждат да отпадне поставения срок до края на 2015 година всички животни да се приберат от улиците. Д-р Тосева смята, че решаването на проблема в този срок е било невъзможно.

Около 3000 са бездомните кучета в Добрич, като се полагат усилия броят им да не нараства.

Приютът в Добрич работи от 5 години и за това време в него са кастрирани над 2300 животни. Капацитетът му е за 104 кучета, като в момента там са настанени 97. Бюджетът се използва основно за кастриране и обезпаразитяване на животните, както и за тяхното изхранване. Средствата обаче не достигат за по-сериозно ветеринарно лечение, ако се наложи такова. Няма достатъчно пари и за ваксини, затова малките кучета се ваксинират само за бяс.

Приютът има един екип за залавяне на бездомни кучета и една кола, която често се нуждае от ремонт, подчерта Тосева. Работи се основно по сигнали на граждани за агресивни животни, а също за разбиване на оформящи се глутници. Обикновено  се залавя водачът на глутницата, който се настанява в приюта.

Д-р Тосева  одобрява създаването на зоополиция, но смята, че това няма да има отношение към рутинната работа на приютите.  Зоополицаите, които ще бъдат само по двама от едно Районно управление, ще работят единствено по казусите, които представляват криминално престъпление - убийството на куче, проява на особена жестокост към животните и боевете с кучета.  В добричкия приют не са постъпвали  сериозни сигнали за насилие върху животни.