Представят проекта Училище без насилие
Представят проекта Училище без насилие / снимкa: Sofia Photo Agency
Представят проекта "Училище без насилие"
19817
Представят проекта "Училище без насилие"
  • Представят проекта "Училище без насилие"

Представители на Столичната община и на УНИЦЕФ ще представят резултатите от проект на организацията, насочен срещу насилието в училище. Проектът "Училище без насилие" е българският вариант на най-ефективната програма „анти-буллинг" програма в света на норвежкия психолог Дан Олвеус.

„Анти-булиг" са наречени програмите срещу насилието в училищата. Тази система е много ефективна и се използва от повече от 50 страни в света. Основното в нея е, че е невъзможно насилието в училище да бъде премахнато, ако не полагат общи усилия родителите, учителите, децата и цялото общество. Това трябва да стане по определени правила и чрез ограничаване на неприемливото поведение на децата чрез последователност в прилагането на ненаказателни, нефизически санкции за нарушаването на правилата и чрез активно включване на възрастните в ролята им на авторитети и ролеви модели. След близо две години работа по проекта вече има много повече информация за това, какво се случва в българското училище, какви са нивата на тормоз и насилие, кои са горещите точки на напрежение. Сега специалистите знаят какво трябва и може да се направи.

Проектът „Училище без насилие" стартира през лятото на 2007 г. с финансовата помощ и по инициатива на УНИЦЕФ-България с подкрепата на Столична община, Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на образованието и науката. За осъществяването на програмата бе привлечен екип от специалисти от Дружеството на психолозите в България. Първоначално в проекта се включват шест училища от София, а на следващата година и две от Ловеч.

УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на обединените нации и е представена в над 150 държави. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.