/ iStock/Getty Images
Домът на безработна жена с две деца е напълно унищожен след пожар. Инцидентът е станал в петък около обяд, когато в къщата нямало никого, разказа пред БТА кметът на населеното място Мехмед Мехмедов. Близките на пострадалата Емилия Маринова са започнали кампания за подпомагане на семейството.

Кметът допълни, че при пожара, освен къщата на Емилия, е изгорял и навес на съседния имот. Огънят се разраствал много бързо, поради вятър в злополучния ден. Благодарение на намесата на пожарникарите и на хора от селото от огъня е спасена къщата на съседите. Вероятната причина за инцидента е запушен комин в печка за отопление на твърдо гориво. 

Селото е малко, с около 160 жители. Част от тях вече са се организирали и помагат с дрехи, храни и вещи от първа необходимост. Емилия и двете й деца – момчета на 17 и 14 години, ученици в Омуртаг, след пожара са настанени в дома на сестра й Юлия Чавдарова. 

Зов за помощ: Пожар остави без дом младо семейство във Видинско

Пред БТА Чавдарова призова в навечерието на светлите и за мюсюлманите, и за християните празници, хората да отворят сърцата си и да бъдат съпричастни към страданието на семейството. Емилия отглежда двете си деца сама. Няма постоянна работа, временно е ангажирана на полето при обработването на малинови насаждения в близкото село Плъстина, където е била и по време на инцидента. 

„В опожарената къща е невъзможно да се влезе. Намерили сме подходяща за тях в село Долно Новково, наследници я продават за 15 000 лв. Сега имаме нужда от дарения в пари, за да имат покрив. За нов строеж при тези цени на строителните материали не може да се мисли“, коментира Юлия Чавдарова. 

Кметът на Горно Новково каза още, че подкрепа ще се търси от ръководството на Община Омуртаг, от представители на бизнеса, както и от земляци, които в момента живеят и работят в чужбина.

БТА