Половината смъртни случаи в Европа следствие от сърдечно-съдови заболявания
Половината смъртни случаи в Европа следствие от сърдечно-съдови заболявания / cнимкa: Sofia Photo Agency
Половината смъртни случаи в Европа следствие от сърдечно-съдови заболявания
22003
Половината смъртни случаи в Европа следствие от сърдечно-съдови заболявания
  • Половината смъртни случаи в Европа следствие от сърдечно-съдови заболявания

Четири временни пункта бяха открити  днес  за прегледи и измерване на сърдечно-съдовия риск в София. Те са част от кампанията „Аз обичам сърцето си" по повод Международния ден на сърцето, който се отбелязва на този ден. В специално оборудваните шатри всеки можеше да премери своето кръвно налягане, пулс и нива на холестерола. Събитието се организира от Дружество на кардиолозите в България заедно с Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и спонсориращите кампанията фармацевтични фирми.

Стотици граждани успяха да се прегледат във временно отритите шатри не само в столицата, но и във Варна, Стара Загора и Плевен. Доц. д-р Владимир Пилософ - председател на Дружеството на кардиолозите в България, обясни каква е целта на кампанията. „Да се привлече вниманието на населението, затова че има рискови фактори и затова, че трябва дас е опитват да живеят здравословно", изтъкна той.
 
В шатрите днес да проверят своето здравословно състояние дойдоха и известни личности от шоубизнеса и медиите, сред които бяха водещата на „Челюсти" Диана Найденова, спортния журналист Рaдослав Янкулов, Иван Гарeлов, както и водещия на предаването „Ясновидци" Николай Георгиев.
 
Според Световната здравна организация почти половината смъртни случаи в Европа са следствие от сърдечно-съдови заболявания. Водещи кардиолози изтъкват, че 80% от жертвите могат да бъдат спасени при по-сериозен контрол на рисковите фактори - пушене, неправилно хранене и липса на физическа активност, наднормено тегло и стрес.