/ БГНЕС
Погребват дядо Добри в двора на църквата в Байлово
96214
Погребват дядо Добри в двора на църквата в Байлово
  • Погребват дядо Добри в двора на църквата в Байлово
Хора от различни краища на България си взеха последно сбогом с Дядо Добри в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Байлово. Още приживе той беше приеман за светец, който живее далеч от всяка суета и дарява всяка стотинка на различни храмове у нас.
 
Опелото ще е в четвъртък в 11.00 ч. Дядо Добри ще бъде погребан в двора на църквата в Байлово.

Срещнах Дядо Добри: Искрени истории за светеца от Байлово и уроците, на които ни научи
 

Дядо Добри си тръгна от този свят на 103-годишна възраст. Той беше наричан приживе „живият светец от Байлово”. Години наред събираше пари и правеше дарения на храмове в страната, спеше на земята и не оставяше и стотинка за себе си.
 

БГНЕС


Още като млад дядо Добри помагал на хората в селото и делил залъка си с тях. По време на бомбардировките над София е убит негов приятел и от тогава дядо Добри се посвещава изцяло на Бога, разказва кметът на Байлово Бойко Неделчев. Въпреки всичките му добрини обаче, имало и хора с лоши намерения.

На фона на мощни бизнесмени и лъскави милионери, Дядо Добри беше най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

БГНЕС


Малката постройка, в която живя дядо Добри в двора на храма ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Байлово.
 
Дядо Добри не обичаше шума около себе си, споделя Ана Цветкова, библиотекар в читалището в Байлово и призова към смирение.