В памет на Дядо Добри
96195
В памет на Дядо Добри
  • В памет на Дядо Добри
Дядо Добри си тръгна от този свят на 103-годишна възраст. Той беше наричан приживе „живият светец от Байлово”. Години наред събираше пари и правеше дарения на храмове в страната, спеше на земята и не оставяше и стотинка за себе си. На фона на мощни бизнесмени и лъскави милионери, Дядо Добри беше най-големият дарител на храм-паметника „Свети Александър Невски“.
 
 

С прискърбие съобщаваме, на 103 години днес обичания от всички Дядо Добри почина. Утре тялото на дядо Добри ще бъде изло...

Публикувахте от Dobry Dobrev в 13 февруари 2018 г.
Добре Димитров Добрев или както всичко го наричат Дядо Добри – е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово.
 
Без да мисли за себе си, в студ и пек, Дядо Добри събираше пари за възстановяване на храмове из цялата страна. На това посвети години от живота си, без да очаква благодарност.
 
Често можеше да бъде видян пред „Св. Александър Невски”, целуваше детските ръчички, които му подаваха пари. Направи дарения за много манастири в страна, успя да събере 35 000 лева и да ги дари на най-големия православен храм. Не оставяше нито стотинка за себе си.
 
Заради лишенията на които се подлага, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която дава на отчаяните, възрастният старец е изключително уважаван и почитан от всички хора.
 
 

Няма нищо по-красиво от стремежа винаги, навсякъде и във всичко да бъдеш добър човек. There is nothing more beautiful than always striving, in all things to be a good person.

Публикувахте от Dobry Dobrev в 5 февруари 2017 г.

Миналата пролет се оттегли в Кремиковския манастир, където избра да дочака последния си миг. В предаването „Отечествен фронт“ разказа, че не страхува от този момент.
 
„От смъртта не ме е страх. Ако ме вдигне Бог, вдигне... Това е, не ме е страх“, каза тогава Дядо Добри.
 
Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. Погребението му ще е в четвъртък.
 
Ще го запомним като Светецът от Байлово и Тихият ангел!
 
Мир на душата му!
 
 

Дядо Добри вглъбен в своите мисли и молитви. Dobry Dobrev with his thoughts and prayers. Фотограф: Анна Бонева Photograph: Anna Boneva

Публикувахте от Dobry Dobrev в 7 септември 2017 г.