Поддържат къщата на Майстора с кутия за дарения
Поддържат къщата на Майстора с кутия за дарения / Дарик архив

Кутия за дарения посреща посетителите в къщата музей на Владимир Димитров - Майстора в кюстендилското село Шишковци. С парите, които се събират в нея, ще се поддържа къщата, в която е живял великият творец.

По този начин кметството се опитва да събере средства за поддържане на сградата, съобщи БНТ. Годишно за тази цел са необходими около 1000 лева. Посещенията в музея на известния български художник са безплатни.

Кутията с дарения ще се отваря на 6 месеца от комисия, която включва председателя на Общинския съвет в Кюстендил, кмета на Шишковци и представител на селото. Така ще бъдат осигурени средства за ремонтни дейности, когато се налага това. Къщата музей отваря врати през 1982 година по повод 100-годишнината от рождението на художника.

Преди няколко години сградата е ремонтирана, а експозицията - обновена.

Посетителите могат да видят много снимки и документи, свързани с живота и творчеството му, както и стаята му, в която обстановката е запазена такава, каквато е била някога.

Кметът на село Шишковци Климент Терзийски коментира, че именно в тази къща Майстора прекарва голяма част от живота си и създава едни от най-значимите си картини.

"Тук е спял, тук е живял Майстора - масата - малката, на която си е водил записки, гледал е това, което е скицирал през деня. Креватът, който е запазен, с дюшеците, с чергите". "Той в Шишковци е нарисувал 48 "Мадони". Така той ги е наричал - "Мадони", "Шишковските Мадони" - така се знаят".

Станислав Памукчиев получи Националната награда за живопис на името на Майстора

Музеят се посещава от десетки туристи, като сред тях има и много чужденци. В селото казват, че Майстора наричал Шишковци „Столицата на рая".

По думите на местните жители, художникът помагал на всички бедни. В Шишковци много го обичали и всяко домакинство го канело за празниците на трапезата си. Неслучайно, години след като починал в София, тленните му останки били преместени в селото, където се намират и днес.