По Великден в Симитли посрещат с Парад на петлите
По Великден в Симитли посрещат с Парад на петлите / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Петли ще мерят гребени и ще демонстрират пернатост и гласовитост навръх Великден в центъра на Симитли.

Община Симитли организира първия по рода си Парад на петлите. На 16 април на градския площад ще се съревновават десетки пернати. Идеята за нетрадиционния конкурс е на кмета Апостол Апостолов, провокиран от вечния спор „Кое е първо - яйцето или кокошката”. Никой обаче не дава отговор, че важен принос и за двете има петелът, коментира градоначалникът Апостолов.

За най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали. Право на участие има всеки петльо от кокошарниците в Симитлийско.

Парадът на петли е част от атракциите и изненадите за Великден. Преди дефилето на „гребените”, деца ще се състезават с велосипеди по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране със сурови яйца. Победителят ще получи ново колело от администрацията на кмета Апостолов.

Веднага след Великденските игри, самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли са подготвили двучасов спектакъл.

Кулминацията на празничната програма за Великден в община Симитли е на 14 април. На Велики четвъртък, по традиция ще има базар „Красотата на българската Великденска трапеза”.

Още новини от Благоевград