Педиатър: Антибиотикът не е средство против температура и кашлица
Педиатър: Антибиотикът не е средство против температура и кашлица / снимка: sxc.hu

Антибиотикът не е средство против температура, нито против кашлица и трябва да се знае, че 80% от вирусните инфекции при децата през зимата не налагат антибиотично лечение. За съжаление обаче родителите и лекарите често прибягват до такова. Това прави антибиотиците неефективни и според английски медици ако продължим в същия дух, след 20 години ще стигнем до момента, при който някой ще се убоде на една роза и ще умре от инфекция, тъй като няма да има с какво да се лекува.

Думите са на един от най-добрите педиатри в България - проф. Пенка Переновска, която ръководи Детската клиника в Александровската болница в столицата. Пред Дарик медикът информира, че към момента в България има установен един случай на свински грип и той е при дете. Епидемия все още няма, но според Переновска това може да е затишие пред буря.

Грипните епидемии в България обикновено траят около шест седмици и нашето здравеопазване е натоварено да обслужи около 700 000 души в този период. Обикновено 70-80% от вирусните инфекции при децата преминават за около 3 до 7 дни и не налагат антибиотично лечение, коментира специалистът.

"За съжаление обаче мога да кажа, че една от грешката на българските родители, а и на някои от лекарите, е, че те започват самолечение. Има температура - дава се веднага антибиотик. Ние тук отиваме в едно много сериозно поле, свързано с възможностите за развитие на резистентност. Главният лекар на Англия каза по „Ройтерс", че ще дойде момент след 20 години, при който някой ще се убоде на една роза и ще умре от инфекция, тъй като нямаме с какво да помогнем. Така че обичайните остри респираторни инфекции не налагат антибиотично лечение, обикновено протичат без усложнение, в рамките на до 7 дни. Но ако родителите забележат, че детето е с много висока температура, отказва да се храни, в тежко състояние е, дишането става затруднето, придружено със свирене в гърдите, тогава е нужна лекарска помощ", уточни проф. Переновска.

Т.е. прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност - нечувствителност на микробите към тези препарати?

"Да, резистентността към антибиотиците е вторият бич на века след алергиите. Появиха се някои т.нар. супер хитри буби. Това са причинители, които така се променят и развиват резистентност, че ние стигаме до ситуация, когато нямаме възможност да лекуваме съответните заболявания. Антибиотикът не е средство против температура, нито против кашлица. Той има строги и точни показания и с него не се прави самолечение, тук е нужна преценката на лекар", каза проф. Пенка Переновска.

Заставате ли зад идеята за микробиологично изследване преди употреба на антибиотик?

"Безспорно, спазвайки правилата на лечение, ние трябва да имаме микробиологичен резултат. Има обаче няколко проблема - първо микробиологичните резултати никога не могат да бъдат 100% сигурни, това важи за цял свят. В детската възраст получаването на материал за микробиологично изследване е сложно. Примерно, когато има пневмония, трябва да има изследване на храчка. Накарайте едно детенце на 3 или 4 години да даде храчка. Дори жените в зряла възраст много трудно дават храчки", допълни специалистът.