Печеното месо на грил - канцерогенно?
Печеното месо на грил - канцерогенно? / снимкa: sxc.hu
Печеното месо на грил - канцерогенно?
25902
Печеното месо на грил - канцерогенно?
  • Печеното месо на грил - канцерогенно?

Храните, печени на грил, могат да бъдат канцерогенни и при честата им консумация да предизвикат рак, обясни за Дарик националният консултант по хранене и диететика доктор Стефка Петрова. Около 35% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене, сочи статистиката. При някои онкологични заболявания този процент е много висок, като 50 на сто от случаите на рак на гърдата и 75% от рака на стомаха могат да бъдат предотвратени с режим на хранене.

Доказано е, че химичните вещества предизвикват от 70 до 90% от раковите заболявания. Печеното месо или зеленчуци на грил при въздействие на директен пламък проявяват канцерогенни свойства, обяснява доктор Стефка Петрова: „Мазнини, когато се подлагат на много високи температури, на директен огън, т. нар. печене на грил може да бъде причина за образуване на съединения, които имат потенциал за канцерогенно действие, например - прегоряло месо, прегорял хляб дори, прегорели мазнини".

При съхраняване на ядки, зърнени и бобови храни при висока влажност и температура се развиват плесени, които са фактор за развиване на рак на черния дроб: „Иначе в храните пък същевременно има много хранителни съставки, които имат точно обратния ефект, тоест имат действие, което намалява риска от ракови заболявания и това са всичките целуози, токсини, които се намират в плодовете и зеленчуците и затова се счита, че всяка порция плодове и зеленчуци - около 100 гр. на ден намалява риска от раково заболяване с 20%."