С литургия в Троянския манастир днес патриарх Неофит отбеляза своя 73-ти рожден ден. Светата обител е от изключително духовно значение за българския патриарх, тъй като преди повече от тридесет години там е започнал духовният му път като монах, напомнят от Синода. Празникът на патриарха бе почетен от редица митрополити и духовници.

След литургията патриарх Неофит и митрополити – членове на Светия Синод и епископи осветиха ремонтираното основно Антимово крило на светата обител, което е най-старото.

патриарх Неофит в Троянския манастир
netinfo

„Построено е през 1835 г. В него са отсядали най-високите гости на Троянския манастир, сред които българските царе Фердинанд и Борис, патриарси и митрополити”, каза в словото си след освещаването игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.

патриарх Неофит в Троянския манастир
netinfo

Още миналата седмица по повод рождения ден на патриарха от Светия Синод съобщиха, че Патриарх Неофит призова всички, които желаят да изразят уважението си към него, да участват в дарителската кампания за набирането на средства за купуването на апарата ROTEM SIGMA за болницата "Шейново", който е жизнено необходим за диагностицирането на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения. Средствата могат да бъдат превеждани по сметка на Софийската митрополия (Вижте тук)