/ ThinkStock/Getty Images
За четвърти път тази година движението на Меркурий е ретроградно. Настоящият ретрограден цикъл започна в началото на месеца и ще продължи до 23 декември. От всички планети, Меркурий е единствената, чийто ретрограден ефект се усеща от повечето хора, твърдят астролози.
 
Според тях това време не е подходящо за стартиране на нови дейности, водене на важни преговори и подписване на договори, тъй като е възможно впоследствие условията да се изменят и това да не е във ваша полза. Не е време и за покупки, особено на техника и превозни средства.

Планетите в астрологията описват различни страни от нашата психика

При работа с документи е добре да сте внимателни и да проверявате всичко.
 
Времето не е подходящо също и за пътувания освен ако не е до места, които са ви познати и вече сте посещавали. Ако по времето на този период създавате нови познанства, възможно е те да са нетрайни, отбелязват астролозите.
 
Астрологични препоръки: Как да изберем подходящ партньор?

През периода на ретрограден Меркурий можете да довършвате отдавна започнати дела, да изяснявате стари ситуации и отношения. Добре премисляйте решенията си, преди да действате. Това е най-доброто време за равносметка и ретроспекция, както и за освобождаване от това, което вече не ви е нужно. Опитайте също така да обмислите думите си преди да се изказвате и се стремете към по-съдържателна и дълбока комуникация. Ценно е да си припомним, че мислите се превръщат в думи, думите в дела, а те от своя страна изграждат живота ни. Затова през този период е добре да се учим на съзнателно общуване и добро обмисляне на поведението си, сочат още съветите на занимаващите се с астрология.