Откриха първия колцентър в страната
Откриха първия колцентър в страната / Sofia Photo Agency
Първи в страната колцентър бе официално открит във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е изграден по съвместен българо-белгийски проект между висшето училище и консултантската компания ЕВРОКОР ООД след предварително проучване за потребностите на пазара на труда. Изследването е направено от Университетския кариерен център и Филологическия факултет и е изцяло финансирано от белгийската компания. Проектът е на стойност 80 000 евро и ще се реализира за срок от пет години.

Университетския колцентър ще свързва бизнеса и студентски практики в реална работна среда.

В колцентъра вече са открити над 80 работни места за студенти, изучаващи чужди езици. Засега те използват основно френски и нидерландски език, скоро ще бъде осигурена работа и за студенти, изучаващи други езици. Така те получават възможност да практикуват езиковите си познания и да трупат професионален опит при работа с чуждестранни клиенти.

Младите специалисти работят почасово и предлагат продукти и услуги на потенциални и реални клиенти на компании от Западна Европа, както и други дейности, свързани с тяхната професионална квалификация. Те могат да организират срещи за търговските представители на клиентите и да извършват административна работа. По този начин студентите ще имат възможност за успешен старт за реализация на пазара на труда още по време на следването си.

За официалното откриване на колцентъра във Великотърновският университет пристигнаха посланикът на Кралство Белгия у нас Филип Беке и представители на белгийската компания ЕВРОКОР, осигурила средствата за реализацията на проекта.

Великотърновският университет е избран заради много високото ниво на чуждоезиковото си обучение, коментира Стефан Дермал, изпълнителен-директор на ЕВРОКОР.

40% от студентите във Великотърновския университет работят по време на следването си, съобщи доц. Багрелия Борисова, заместник-декан по международната дейност на университета. Откривайки този колцентър, висшето училище ще стане още по-атрактивно и привлекателно за студентите, които едновременно ще могат да учат и работят, допълни тя.

Други новини от Велико Търново