Отбелязахме международния ден на редките болести
Отбелязахме международния ден на редките болести / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първият европейски ден на хората с редки заболявания бе отбелязан през тази високосна година на датата 29 февруари. В българската столица международният ден на редките болести бе отбелязан с хепънинг пред Националния дворец на културата.

Тържествена церемония по случай Първия европейски ден на хората с редки заболявания в германската столица Берлин пък се проведе в присъствието на федералния президент на Германия проф. Хорст Кьолер. По покана на съпругата на федералния президент Ева-Луизе Кьолер специален гост на събитието бе първата дама на България Зорка Първанова.

В своето слово по случая Ева Луизе Кьолер се обърна специално към Зорка Първанова, като й благодари за уважената от нея покана да присъства на церемонията. Тя подчерта, че по време на състоялото се през месец юли 2007 г. официално посещение на федералния президент Хорст Кьолер в България, е имала възможността заедно с нея да открие новосъздадения „Национален център за редки заболявания” в Пловдив. Ева Луизе Кьолер изтъкна, че е била много впечатлена от този български проект.

В края на събитието Зорка Първанова връчи протоколни подаръци и мартеници на федералния президент Хорст Кьолер и съпругата му Ева Луизе Кьолер.