Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова / БГНЕС
Образът на бежанеца в българското съзнание е на нуждаещ се човек
96515
Образът на бежанеца в българското съзнание е на нуждаещ се човек
  • Образът на бежанеца в българското съзнание е на нуждаещ се човек
Българите се притесняват от разпространение на чужда култура и религия много повече отпреди. Образът на бежанеца в българското съзнание е на нуждаещ се човек, но за сметка на местното население. Останалите страхове на българите, свързани с мигрантите, са от престъпления, болести и съвсем малък процент – заплаха за работните им места.
 
Това показват двете социологически проучвания на българската Агенцията за бежанците към ООН, проведени през 2013 и миналата година. Сред бежанците на територията на страната има и деца – те също имат право на закрила, както българчетата и то от същите институции.

бежанци деца кръгла маса
БГНЕС

Български червен кръст и Агенция за закрила на детето се обединиха заедно с цел защита на всяко дете на територията на България. Председателят на агенцията изброи някои от предизвикателствата: "Мигрантската криза показа слабостите в общата европейска система за убежище, необходимостта от споделяне на отговорностите и възможностите за дългосрочни решения. Въпреки че е изправена пред редица трудности по отношение на миграционния поток като външна граница на Европейския съюз, спазва българската и национална правна рамка за защитата на правата на децата бежанци, като отделя особено внимание на непридружените малолетни, непълнолетни, деца мигранти".

Обществените нагласи към мигрантите дискутираха на конференция във Варна
 
За изминалата година те са 45. И те не представляват заплаха за националната сигурност, заяви заместник-директорът на БЧК д-р Надежда Тодоровска. Заедно двете организации изготвиха проект, който иска да повиши информираността на обществото относно бежанците и най-вече децата.

бежанци деца кръгла маса
БГНЕС

Мариана Стоянова, изготвила проекта „Да опознаем другия”, обясни: "В рамките на 30 месеца този проект е предвидено да мине през няколко етапа. Към 30 юни 2020 г. се надяваме успешно да приключи. Амбицията ни е да създадем консултативен медиен съвет, в който известни публични личности, допринесли и познати в българското общество, да бъдат привлечени за посланици на добра воля за каузата на бежанците и мигрантите".

Анджелина Джоли се срещна с бежанци в Йордания (СНИМКИ)
 
Освен това, има две национални информационни кампании, три регионални и една цел – да достигнат 3000 лица, търсещи и получили международна закрила. Проектът е одобрен от Министерство на вътрешните работи. Бюджетът за проекта възлиза на 832 567 лв., от които 25 процента са с държавно финансиране, а останалото от фонд „Убежище, миграция и интеграция”.