Експертите от GoCompare Car Insurance обявиха най-опасните и агресивни марки коли в света през миналата година. За опасни и агресивни автомобили се приемат тези, чиито водачи най-често нарушават правилата за движение на пътя, създавайки сериозна заплаха за другите участници в трафика. Вижте ги в канала "Vip Drift Taxi" във vbox7:

Ако направим съпоставка между модела на автомобила и броя на нарушенията, произшествията и скандалите на пътя, се оказва, че водачите на немските автомобили са най-агресивни на пътя.

Ето кои са най-опасните и най-безопасните автомобили (ВИДЕО)

Според проучване на застрахователна компания много по-вероятно е да имате проблем със собственик на германски автомобил, отколкото с човек, който има японска или италианска кола

Изследването показва, че като цяло водачите, които шофират луксозни автомобили, са най-склонни да предизвикат произшествие или причинят нарушение на пътя.

Лидер в рейтинга е BMW 4-Series 420d - 17,1% от тях са станали причина за поне едно нарушение на пътя и са признати за виновни.

Собствениците на Mercedes и Audi не изостават много в този топ 10: Audi A5 (15,5%), Mercedes C220 (14,8%), Mercedes E220 (14,8%), Jaguar XF (14,3%), Mercedes CLA (14,3%), Mercedes GLC (14,0%), Audi Q7 (13,8%), Land Rover Range Rover (13,8%) и Mercedes CLS (13.5%).

ауди
iStock/Getty Images

Видимо ВMW води, но в десетката има цели 5 модела на Mercedes, което би трябвало да означава, че именно водачите на Mercedes са най-опасни на пътя.

В същото време за най-отговорни и примерни са признати шофьорите на: Vauxhall Agila (4,1%), Hyundai i10 (4,3%), Nissan Micra (4,4%), KIA Picanto (4,4%), Hyundai Getz (4,5%), Suzuki Alto (4,6%), Ford Ka (4,6%), Skoda Citigo (4,7%), Honda Jazz (4,8%) и Fiat Panda (4,9%).

Най-надеждните автомобили в света според техните марки (ВИДЕО)

Техническите характеристики на тези коли, разбира се, също играят значителна роля в класацията. Собствениците на скъпи и мощни автомобили обикновено предпочитат динамичното шофиране, а водачите на малолитражните са на обратния полюс.

И още:

Това са най-купуваните автомобили втора ръка в България (ВИДЕО)

Това са най-стилните класически автомобили (ВИДЕО)

Десетте най-надеждни градски коли на 2019 (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук