До края на учебната година предстои да стартира Европейска програма „Училищен плод". Тя включва предоставянето на безплатни плодове в училища на деца от 6 до 10-годишна възраст. Това заяви д-р Веселка Дулева от Националния център за опазване на общественото здраве. Тя поясни, че програмата е част от усилията, които се полагат за насърчаване на здравословния хранителен режим при деца и младежи.
Над 500 деца на възраст от 9 до 12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания ще готвят и ще се учат на здравословно хранене по повод Европейския ден на здравословното хранене. Денят е организиран от представителството на Европейската комисия в България и Европейското сдружение на професионалните готвачи Евро-Ток България.
Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България, обясни подробностите около деня на здравословното хранене:
„В София този празник ще се проведе на 14 януари в „Интер експо център" с традиционното детско кулинарно шоу. Малчуганите ще приготвят здравословно детско меню с помощта на първокласни главни готвачи. Нашата цел е да популяризираме важността на здравословното хранене сред децата по забавен и атрактивен за тях начин".
Д-р Божидар Попов от Българското дружество по хранене и диетика пък заяви, че не трябва да се забраняват определен вид храни, а да се контролира консумираното на тяхното количество.
„Децата трябва да ги научим да се хранят здравословно, но в никакъв случай не трябва да им забраняваме храни. Децата са в една фаза, в която растат, развиват се. Това е един много важен момент, в който се оформя тяхното физическо и психично развитие. Децата трябва да знаят, че захарните изделия, тлъстите храни, мазните храни не са полезни за тяхното здраве, но това не значи, че трябва да ги забраняваме", добави още д-р Попов.
Данни от проучване през 2008 година на Националния център за опазване на общественото здраве сочат, че 30,6 процента от децата в първи клас са с наднормено тегло.