„Аз няма да бъда рок звезда. Аз ще бъда легенда". Това са думи на един от най-великите музиканти - фронтменът на Queen Фреди Меркюри. И те наистина се сбъдват.
Фреди е икона в света на съвременната музика и въпреки ранната си смърт - остава една от най-влиятелните, талантливи и обичани личности.

Фарук Булсара е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство. Има сестра - Кашмира Булсара-Кук. Фреди започва да свири на пиано на 7 години и получава основното си и средно образование в Индия - в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант - пианист в училищната рок-група "The Hectics".

През 1959 г. семейството се мести в Англия. В училище постоянно тормозят Фреди заради необикновената му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си той постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на Queen.

Състудент запознава Меркюри с музикантите от група "Смайл" - Брайън Мей и Роджър Тейлър, които по-късно сформират Queen.

Google си спомни за Фреди Меркюри

През 1969-та г. Фреди става вокалист на групата Ibex. След това свири в още няколко групи преди да обедини сили с Брайън и Роджър и да се родят легендарните Queen. Фреди е този, който предлага името.

Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името „Смайл". Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година. Стилът на „Куийн" непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

През 1971-ва Queen започват репетиции за първия си албум и записват 4 песни. По това време Фреди си сменя фамилията на Меркюри вдъхновен от от песента "My fairy king". Групата подписва договор през 73-та и издава първия си албум повлиян от хеви метъла и прогресивния рок.

Виртуален Фреди Меркюри пя с Queen в Москва

През 1975-та г. излиза албумът "Нощ в операта", а Фреди написва известната песен "Бохемска рапсодия". В нея си проличава мощния глас на Меркюри, покриващ 4 октави. Иновативната песен удря всички класации във Великобритания и влиза в топ 10 на Щатите.

Queen правят турнета в САЩ и Япония и през пролетта всичките 4 албума на групата се намират в топ 20 на Великобритания. Същата година изнасят един от най-запомнящите се концерти в лондонския Хайд Парк пред 150 000 души.

За Фреди и легендарната група следват още много успехи през 80-те години. На 13 юли 1985 г. на благотворителния концерт Live Aid, проведен на стадион Уембли, Queen изпълняват някои от най-големите си хитове, а това се счита за най-доброто им изпълнение до момента. Фреди излиза на сцената по дънки и потник и заразява огромната публика с невероятната си енергия и мощно изпълнение. Освен работата си с Queen Фреди издава и няколко солови албума, както и дуетен албум "Барселона" с оперната певица Мойсерат Кабайе.

Предлагат на търг Ролс-Ройса на Фреди Меркюри

През 1990 г., Фреди Меркюри прави своята последна публична изява, когато се присъединява към останалата част на групата за получаване на наградата „Brit Awards" за изключителен принос към британската музика.

На 23 ноември 1991 г. Фреди прави изявление:

"Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване."

На следващия ден Фреди умира от бронхиална пневмония, възникнала от усложнения вследствие на СПИН. Той е само на 45 години. Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин, до днес нейна собственост. Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.

За да почетат паметта на легендарния певец през април 1992 г. на стадиона Уембли се организира концерт в негова чест пред 72 000 души, като в него вземат участие световни звезди. Концертът е включен в книгата на Гинес като "Най-големият бенефисен концерт за рок звезда". Наблюдаван е по телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят и са спечелени над 20 млн. лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.