Google си спомни за Фреди Меркюри
Google си спомни за Фреди Меркюри / screenshot / Google

Световната търсачка Google изненада потребителите си клип, посветен на 65-тия рожден ден на музиканта Фреди Меркюри. Неотдавна компанията създаде подобен клип и за годишнина на Чарли Чаплин.

На днешния ден вокалистът на Queen Фреди Меркюри щеше да навърши 65 години. Меркюри обаче умира от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН, на 24 ноември 1991 г. на 45 години в Лондон.

През годините той упорито отрича за болестта си. На 22 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън и му връчва съобщение за пресата: „Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят моите лекари и всички останали, които се борят срещу това ужасно заболяване”.

Извън сцената Меркюри е много по-срамежлив и тих. Организираните от него празненства обаче се помнят с пищност, великолепие и разюзданост. 39-ят му рожден ден е увековечен в клипа от песента „Living on my own”. Известна е и история, че за друг свой празник, той похарчил над 4 млн. паунда.

Малко известно е рожденото име на британския музикант - Фарук Булсара. Той е роден през 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм.