МОН ще прави образователен TV канал
МОН ще прави образователен TV канал / снимка: Sofia Photo Agency
Просветното министерство ще прави образователен телевизионен канал, който ще излъчва 24 часа в денонощието по сателит и интернет. Това предвижда 5-годишна стратегия на МОН за развитие на информационните и комуникационните технологии. Само за първата година, за изпълнение на стратегията, е осигурено финансиране в размер на 35 милиона лева.

Стратегията стартира тази година и трябва да приключи през 2012-а. Телевизията може да започне да излъчва още през 2008-а. Според Орлин Кузов, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в просветното министерство: самият канал е евтин – около 20000 лева на месец, дори само архивът ни, който в момента имаме, спокойно може да запълни един-два месеца с някакви програми.

По телевизионния канал ще вървят езикови курсове и образователни филмчета, каза още Кузов. Стратегията на министерството предвижда още вечер, след учебните часове на децата в училищата да се правят компютърни курсове за техните родители. Курсовете ще са безплатни, най-вероятно ще са с продължителност един месец, преподаватели ще са учителите по информатика и на тях ще им се плаща допълнително за тази работа.

Орлин Кузов съобщи, че до една година цялото учебно съдържание за всички класове ще бъде качено в интернет, а за голяма част от учителите, домашният интернет ще е безплатен.