дете
дете / Thinkstock/Getty Images
Специален шрифт за родната азбука помага на хора с дислексия да възприемат по-лесно писан текст на кирилица. Той е създаден от Кристина Костова и е първият цялостен шрифт за българската азбука.

По света са разработвани шрифтове за дислектици, съсредоточени основно върху латинските букви, които не могат да се прилагат в пълна степен за кирилицата.

Българско изобретение помага за по-голяма безопасност на полети (ВИДЕО)

Шрифтът на Кристина Костова е подходящ най-вече за деца в начален етап на обучение с лека и средна форма на дислексия и може да бъде свободно използван в българските училища, защото е четим и от хора, които нямат този проблем.

Данните за дела на населението по света, което има някаква форма на дислексия, са различни, като се колебаят между 10 и 15, та дори до близо 20 на сто. В някои случаи формата е по-лека, но все пак четенето и писането могат да се окажат предизвикателство. Това се дължи на по-различния начин на мислене на дислектиците, обясни Кристина Костова, която създаде първия шрифт за българската азбука за хора с дислексия.

"За хората с дислексия буквите са обемни обекти. За тях буквите не са както за всички останали 2D обекти, а са 3D обекти, което означава, че в тяхното съзнание те много бързо се обръщат на едната или на другата страна или рефлективно се обръщат, което много често позволява визуално подобни знаци да бъдат обърквани. А когато има и някакво по-близко звучене, става още по-трудна ситуацията", казва Кристина.  
 

Шрифтът Adys е разработен специално върху българската азбука и има редица особености, увеличаващи четивността.

"Доста от знаците имат горни и долни дължини, които много помагат за четенето за всеки един. Постарах се те да бъдат по-подчертани, да бъдат малко по-удължени. Също така всички останали знаци, които имат нещо малко по-характерно индивидуално сами за себе си, също да бъде подчертано. Има едно натрупване на чернота или плътност в основата на всички букви, за да не се обръщат. Знаци, които са близки по изграждане и по визуалност, съм ги направила така, че вътрешната част, окото на буквата да бъде леко по-различно дотолкова, доколкото за един човек с дислексия това да не са еднакви кръгчета, които той вижда, ако мога така да се изразя най-лесно", каза създателката на шрифта, който е бил дипломната й работа в магистърската програма по шрифтов дизайн на Националната художествена академия.  

Българин изобрети ПОС терминал фантом

Шрифтът, създаден от Кристина Костова, макар и по-специфичен, може да бъде използван без проблем и от хора, които нямат дислексия. Това дава възможност за една по-широка употреба.
Приложение може да намери и в учебниците и учебните часове, каквато е и първоначалната идея на авторката. Самият шрифт е напълно достъпен и безплатен за всички и може да бъде намерен на сайта adysfont.com.