/ ThinkStock/Getty Images
Американската сърдечна асоциация съобщи, че медитацията може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но са необходими допълнителни проучвания за доказване на твърдението. От там напомнят още, че стремежът към здравословен начин на живот и придържането към медицинските съвети трябва да останат основна стратегия за първична превенция.
 
Сърдечно-съдовите и онкозаболяванията са най-честият убиец в световен мащаб

Сърдечните болести са убиец номер 1 в САЩ, причинявайки около 610 000 смъртни случая в страната всяка година. Те са отнасят до редица състояния, които оказват влияние върху функционирането на сърцето, включително коронарна болест, аритмия и инфаркт.
 
Промяната в начина на живот като отказване от тютюнопушенето, здравословна диета и редовни упражнения се смятат за най-важни за намаляването на риска от сърдечни заболявания. За лица, които носят рискови фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол, комбинирането на промени в начина на живот с лекарства може да помогне много. И така, все повече проучвания показват, че медитацията също може да бъде полезна за здравето на главния орган в човешкото тяло.
 
Пет съвета за по-дълъг и щастлив живот (ВИДЕО)

Д-р Глен Н. Левин от Американската сърдечна асоциация и негови колеги анализирали съществуващите проучвания с цел да обобщят изводите. "Въпреки че проучванията на медитацията предполагат възможна полза срещу сърдечносъдовия риск, са необходими още изследвания за пълното доказване на тази теория", отбелязва д-р Левин.
 

ThinkStock/Getty Images


Екипът фокусира вниманието си върху ефектите от различни медитативни практики. Учените стигат до извода, че практиката може да помогне за понижаване на нивата на стрес и намаляване на тревожността и депресията и може също да подобри качеството на съня и общото благосъстояние. Изследователите предполагат, че само 25 минути медитацията могат да подобрят мозъчната функция и енергийните нива.
 
Десет вредни навика, които ви състаряват (ВИДЕО)

Резултатите показват също, че тя има потенциала да намали кръвното налягане. Експертите допускат още, че медитацията може да помогне на пушачите да се откажат от навика си.
 
Изследователите подчертават, че здравословното хранене, редовните тренировки, холестеролната терапия и други благотворни практики и медицинските интервенции остават гръбнака на превенцията на сърдечните заболявания.
БТА