/ Loveguide
Loveguide насърчава тийнейджърите да се консултират с лекар-специалист, вместо да търсят отговори на въпросите си в интернет или да питат приятелите си
„Лекарите знаят повече от Google” – с този съвет платформата за здравно и сексуално образование LoveGuide се обръща към българските тийнейджъри с новата си кампания „Попитай, за да получиш помощ“. На сайта на Loveguide учениците могат да намерят контактите на специалистите, от които най-често имат нужда. Това са гинеколози, уролози, дерматолози и психолози. В началото платформата предоставя информация само за София, скоро базата данни с лекари ще бъде допълнена с имена от Пловдив, Стара Загора и Бургас, а в последствие и с лекари от цялата страна.

„При многобройните ни срещи на живо с ученици от цяла България и при ежедневните ни разговори с тях в социалните мрежи и нашите дигитални канали установихме, че ходенето на лекар е едно от най-големите притеснения за децата.“ Разказват Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от Loveguide, които за последните 4 години са били в над 50 училища и са правили часове по здравно образование за над 5 хиляди деца. „Момичетата се ужасяват, че трябва да ходят на редовни гинекологични прегледи, момчетата имат безброй въпроси „Нормално ли е да…“. Всеки ден ни пишат с молба за съвет за нещо, за което е необходима консултация със специалист, а те искат просто отговор по интернет. И когато ние им кажем, че трябва да отидат на лекар, те питат – как, къде, колко струва, трябва ли да кажа на родителите си, боли ли и т.н“

Освен контактите на специалисти уролози, гинеколози, дерматолози и психолози, на страницата „Намери лекар“ за тийнейджърите има и насоки за това в кои случаи при какъв лекар трябва да отидат, как да си запишат час и какво да попитат, когато се обадят. За улеснение на децата Loveguide са направили и четири видеа с актрисата Весела Бабинова, в които обясняват най-честите симптоми и ситуации, в които е добре всеки тийнейджър да потърси помощ от специалист.

„Знаем, че това е работата на родителите и в никакъв случай не искаме да ги прескачаме, когато става дума за здравето на децата им. Затова основна задача на кампанията ни е да насърчим тийнейджърите да споделят със семейството си или близък възрастен, когато нещо ги притеснява и искат да отидат на лекар,“ допълват Надя и Николета от Loveguide. Опитът им обаче показва, че в България все още подобни проблеми се смятат за „срамни“ и всичко, което е свързано с половата им система и зрялост е неудобна тема за децата и те се притесняват да кажат на родителите си, че имат проблем.

За LoveGuide:

Loveguide е здравно и сексуално образование за деца между 11 и 17 години. Подходът на Loveguide е да говори честно, приятелски и на разбираем език с тийнейджърите по всички теми, свързани със съзряване, промени в пубертета, връзки, секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции и много други. Проектът стартира през 2015 година и целта му е да се преброи с негативните статистики, според които България е на едно от първите места в света по сексуално предавани болести и тийнейджърски бременности. Чрез своя YouTube канал Loveguide достига всяка седмица до близо 40 хиляди момичета и момчета.

Loveguide е финалист в първото издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално-отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Фондация Reach for Change България. През 2017 г. е обявен е за Проект на годината от фондация "Лале" и взима награда "Новатори в образованието". А през 2018 г. печели наградата „Вдъхновение на годината“ в конкурса „Човек на годината“ на Български хелзински комитет.