Къде в България има ферма за азиатски гъби шийтаке
Къде в България има ферма за азиатски гъби шийтаке / NOVA

Тази седмица "На кафе" ще бъде 100% БИО в отговор на повишения интерес към темите здравословен начин на живот и хранене. Всеки ден екипът на предаването ще гостува на различни био ферми, за да представи на живо как се отглеждат малко познати за масовия зрител продукти.

В понеделник зрителите ще видят историята на Крис и Валентина, които работят като успешни модели в Америка и почти на шега създават био ферма в село Аканджиево. В момента там отглеждат над 15 вида домати, сред които има лилави, такива, които приличат на тикви, както и сорт с шоколадов цвят. В градината им има и други екзотични зеленчуци - шарени моркови, кейл, манголд и още любопитни видове.  

Във вторник "На кафе" ще се пренесе под Белоградчишките скали, за да демонстрира как в специална ферма се отглеждат лечебни ягоди, които растат под звуците на Моцарт, зареждат се енергийно от пирамиди сред лехите и се напояват с хомеопатично заредена вода.

На следващия ден в китното разложко село Горно Драгалище ще видим как от естествени продукти по стара технология се приготвя уникалния за този край колбас - нафпавок.

В четвъртък екипът ще гостува в горска ферма край шуменското село Веселиново, където ще научим как на десетки декари живеят свободно и в естествената си среда прасетата от изчезващия вид източнобалканска свиня. Ще разберем защо месото на това животно е изключително полезно и мраморно като структура и какви са тайните съставки за направата на местния деликатес - смядовска луканка.

БИО седмицата в "На кафе" ще завърши с ферма за азиатски гъби шийтаке. Какви са лечебните свойства на гъбата, как се отглежда по технология максимално близка до естествените й условия за живот и какви вкусни ястия може да се приготвят с нея - зрителите ще разберат в петък.

Не пропускайте да посетите БИО фермите, да се запознаете с някои от последните тенденции и да видите какво вдъхновява домакините - в специалната БИО седмица в "На кафе" по NOVA.