На днешната дата - 4 май, преди 36 години е роден българският боксьор Кубрат Венков Пулев - Кобрата.

Любопитен факт е, че първият му досег със спорта като малък всъщност не е с бокса, а с футбола.

Едва година продължава с преследването на топката и след това тръгва по пътя на баща си Венко и се захваща с бокс.

Венко Пулев, бащата на Кубрат, е бивш шампион на България в тежка категория, намирал е бокса за най-правилния начин за изграждане на мъжкия характер. Венко много е обичал книгите. Притежавал е над 10 000 заглавия и постоянно е чел на Кубрат и неговият по-малък брат Тервел.

Първата зала на Кобрата е в столичния кв. "Младост 2" - в мазето на блока им. Била оборудвана с подръчни материали. Явно още от малки баща им е виждал потенциал в тях.
Постоянно ги е водил по доктори, консултирал се е със специалисти какво да ядат и т.н. През годините Венко записва децата си в различни боксови школи, но не остава доволен от треньорите, докато не ги записва в боксовата школа на ЦСКА, където започва истинското им професионално развитие.

Първите сериозни тренировки на Кубрат започват, когато е бил на 10 годинки, а първите му треньори са Михаил Таков и Борислав Бояджиев.

Години по-късно следват и спортни постижения:

През 2002 г. - за първи път печели най-стария международен турнир по бокс в Европа "Странджата". Две години по-късно печели златото на Европейското за аматьори в Мадрид.

През 2009 г. дебютира на професионалния боксов ринг и побеждава във втори рунд с технически нокаут румънеца Флориан Бенче. Две години след това печели свободната IBF International в Супертежка категория, а още 2 години след това излиза на първо място в ранглистата на Международната боксова федерация и става претендент номер едно за боксов мач със световния шампион в супертежка категория Владимир Кличко.

Вижте още любопитни факти за Кубрат Пулев във видеото