Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания вече работи
Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания вече работи / cнимкa: Sofia Photo Agency

Започна приемът на документи на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания и от домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени родителска грижа, които кандидатстват за обучение след 7-ми и 8-ми клас. Това съобщи за Дарик Славка Тошева, старши експерт по организация на професионалното образование в Регионален инспекторат Сливен и председател на комисията за насочване. Крайният срок за подаване на документацията е 21 май.

Насочването на учениците се извършва по списък на заболяванията за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или в средни общообразователни училища, утвърден от министъра на здравеопазването и съгласуван с министъра на образованието и науката.

В 14-дневен срок комисията трябва да състави протокол за извършеното подреждане и пренасочване, а учениците трябва да се запишат в училището до 25 юни. Седем деца след 7-ми клас са се явили миналата година пред комисията, а след 8-ми клас – три, информира Тошева. Информация може да се получи от регионалния инспекторат по образование, както и от интернет-страницата на инспектората.