/ Gulliver/Getty Images
Издателството Харпър Колинс, публикуващо тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година, предаде ТАСС, като се позова на агенция Прес асосиейшън.

Премиерът на Австралия се закани да спре „апокалиптичния“ екоактивизъм


Тази година понятието е използвало 100 пъти по-често в сравнение с миналата година. Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени. Примерът й последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.
 

В речника на Харпър Колинс са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в превод буквално: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).
БТА