балет
балет / ThinkStock/Getty Images
Класическият балет за възрастни става все по-популярен у нас. Любимото на Краля-Слънце изкуство е алтернатива на спортните тренировки, като добавя музика, артистичност и финес. Нещо повече, научни изследвания сочат, че класическият балет активира същите мозъчни центрове като медитацията. Все повече хора с различни професии поддържат физическа форма и бягат от всекидневния стрес в класовете по балет.
 
Руската прима Светлана Захарова сравнява класическия балет с миньорската работа. На аматьорско ниво, разбира се, натоварването не е толкова тежко и има класове както за начинаещи, така и за напреднали. Хора, за които екзерсисът е хоби споделят, че балетните движения подобряват самочувствието и ги карат да се харесват повече.

балетни обувки
ThinkStock/Getty Images

Цената на едно посещение в балетен клас е 10 лева, а има и различни видове абонамент. 16 посещения в рамките на 45 дена, например, струват 107 лева.  Програмата за интезивен тренинг по класически балет, включваща 22 посещения на месец, пък е на цена 100 лева.

В България, за разлика от западните държави, любителите на класическия танц имат редкия шанс да бъдат обучавани от звездите в тази област. Дългогодишният премиер-солист на трупата „Арабеск” Асен Наков, носител на награда за върхови постижения в танцовото изкуство, казва, че заниманията с аматьори са интересни, тъй като са различни от курсовете за професионалисти, които води.

Принц Джордж тръгна на училище, ще изучава балет и дебати (СНИМКИ)

"Хората вместо да ходят на фитнес или на някакъв друг билдинг, който изгражда тяхното тяло - идват на балет. Според мен е много полезно и ценно и за мен и за тях. Хората се докосват до това изкуство, може би всяко момиче си е мечтало да бъде танцьорка, балерина и тази детска мечта в един момент може да бъде сбъдната", обясни Наков.
 
 Асен Наков добавя, че на Запад класическият балет за възрастни е по-широко разпространен.