/ iStock/Getty Images
Свикнали сме да наричаме препаратите за почистване с хлор „Белина“ по името на единствения от този род, познат от нашето детство.

Всъщност и онзи препарат, и всички сегашни, които имат бактерициден ефект, са на основата на хлор.

Благодарение на него се унищожават всички болестотворни организми и микроби по повърхностите у дома, но е нужно да се прилага в правилната дозировка и с предпазни средства.

1. Ползвайте ръкавици

Щадете ръцете си не само при чистенето с хлор/белина, но и изобщо при извършването на ръчен труд. Ползвайте ръкавици, за да предпазите ноктите и кожата на ръцете си и да съхраните младежкия вид на ръцете си. Те са първите, по които се появяват белезите на стареенето, много преди лицето да се набръчка.

2. Спазвайте инструкциите за употреба

Отделете време и прочетете внимателно етикета на препарата, за да видите точната дозировка за всеки отделен случай и приложение. Обикновено капачките служат за мерителна единица, така че няма да ви е трудно да отлеете необходимото количество.

чистене
iStock/Getty Images

3. Винаги тествайте на малка повърхност

Това е един от съветите, който най-често пренебрегваме, защото си казваме „е, какво толкова може да стане“. Истината е, че хлорът може силно и безвъзвратно да повреди кожа, лакирани или емайлирани повърхности, вълнени и копринени дрехи, както и защитния слой на някои дрехи.

Ако не сте сигурни от какъв материал е повърхността, която искате да почистите, пробвайте на малко ъгълче и изчакайте двадесетина минути. Ще си спестите големи разочарования, ако се окаже, че не сте преценили правилно.

4. Пазете дрехите и очите

Колкото и да сме внимателни, малки пръски винаги могат да ни изненадат. А и признайте си, колко пъти се навеждате прекалено близо до гъбата, за да видите дали упоритото петно най-после не е решило да изчезне?

За да избегнете попадане на препарат в очите, носете прозрачни очила или, защо не, стари слънчеви? Колкото до дрехите, за тях си знаете – дори Пепеляшка си имаше дрехи за чистене и дрехи за бал.

5. Не смесвайте препаратите

Все ни се иска да се презастраховаме и да изчистим още по-добре. Почистващата сила на препаратите с хлор обаче няма да се увеличи, ако ги смесите с други, а напротив – ще превърнете банята си в химическа лаборатория.

Най-добре е да разчитате само на дезинфекциращата сила на хлора – когато се използва правилно, той е ефективен срещу всички видове замърсявания у дома.

#domestos2020