„Реакцията на кожата спрямо ниските температури са различни. За да настъпят, градусите трябва да са под нулата. Бездомните хора са изложени най-много на риск".

Това обясни в „Здравей, България" дерматологът доц. д-р Развигор Дърленски. "Симптомите са различни. Реакцията към ниската температура напомня тази при изгаряне на кожата. Развива се в няколко фази - в началото има свиване на кръвоносните съдове, което води до избледняване на кожата. След това се получава отток, зачервяване и подуване. При по-тежките случаи могат да се образуват мехури и некрози на кожата", обясни той.

7 тайни за красиви ръце и нокти в студеното време

Именно затова съветът на дерматолозите е кожата да не се излага незащитена на околната среда през зимата, а именно да се използват различни хидратиращи кремове. Това намалява вредното действие на студения и сух климат върху кожата. Желателно е това да се прави преди всяко излизане навън.

Три домашни маски за красиво лице през зимата (ВИДЕО)

„В реакциите на кожата спрямо ниските температури има много митове. Често при нас идват хора и казват, че имат студова алергия. Екземите на ръцете се дължат не на студа, а на сухия континентален климат, който имаме в България", поясни още доц. Дърленски.

„Българите обичат да третират измръзналите зони на кожата с алкохол. Той обаче води до допълнително разширяване на кръвоносните съдове и задълбочава измръзването. Нужно е постепенно затопляне", посъветва дерматологът.

Източник: Nova.bg