Заседание на Министерския съвет, 5 април 2017, сряда
Заседание на Министерския съвет, 5 април 2017, сряда / БГНЕС
Правителството предлага на президента Румен Радев да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, Мария Гигова за нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта. Това съобщават от преслужбата на Министерския съвет.
 
Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението й е вписано в Книгата на рекордите Гинес.
 
Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика и бивш председател на федерацията. Тя е била член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България.
 
Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен редактор на списание „Красота” (2002-2004).