Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници
Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници / БГНЕС, архив
Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници
87013
Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници
Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници
  • Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници
  • Нешка Робева: Отказвам ордена, за да не си точат зъбите върху мен хрантутници

Нешка Робева отказа орден „Стара планина". Това се случи, ден след като правителството прие решение, с което предлага на президента удостояването й с най-висшето държавно отличие. Причината за отказа на Робева е дебатът между министрите дали тя заслужава тази държавна награда.

Като резултат от дебата министрите Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Николай Ненчев, Екатерина Захариева, Меглена Кунева и Божидар Лукарски са гласували против даването на ордена. Пред Дарик Нешка Робева заяви, че не може да приеме толкова оспорвана награда.

Нешка Робева беше предложена за орден Стара планина от инициативен комитет, за изключително големите й заслуги към изкуството и културата чрез популяризиране на българския и балканския фолклор. По време на заседанието вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова повдига въпроса, че въпреки заслугите на Робева в областта на спорта, нейният принос към културата не може да се съпоставя с този на творци като Камен Донев и Мариус Куркински, които са предложени за другото държавно отличие - Св.Св Кирил и Методий".

Бъчварова поставя възможността за награждаването на Нешка Робева за заслугите й в спорта. По време на гласуването за даването на наградата, гласовете на министрите „За" и „Против" са 6 на 6, и решаващият глас е на премиера.

Предлагат Нешка Робева за орден "Стара планина"


Пред Дарик Нешка Робева заяви, че при тези обстоятелства няма как да приеме ордена.

„Когато искате да наградите някой човек, не го унижавате. Милост от никого и никога не съм просила. Благодаря на Бойко, защото той имаше най-голямото основание да гласува против Нешка Робева. Но понеже той е израснал като политик, е решил въпросът. Реално въпросът даже още не е решен, защото президентът, когото аз не харесвам и не приемам, той трябва да реши. Но защо да го мъча този човек, когато е ясно, че няма единодушие. Не може толкова оспорвана награда да бъде приета", каза Робева.

Ето пълния текст на писмото на Нешка Робева:

До МС на Република България

До българските медии

В последните 24 часа около моята персона за пореден път се разгоряха оживени спорове.
Да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева?! Заслужава или не заслужава?! За какво заслужава и за какво - не?!

За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия.

Преживяла съм от "Осанна", до "Разпни го", но през всичкото време и в най-тежките за мен моменти, съм чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". Каква по-голяма награда от тази?

Ще кажа своето голямо човешко благодаря на хората от Инициативния комитет, които са ме предложили за голямото отличие, на хората от МК, които са го одобрили и внесли в МС, на министрите, които са го подкрепили и на Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.
Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева.

И накрая бих искала да завърша с това - не правя демонстрации. Като всеки човек и аз нося известна доза суета - зарадвах се, разбира се...

Решението ми да откажа дойде, след като в публичното пространство изтече дискусията между министрите в МС. Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен. Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ.

С уважение Нешка Робева".