/ ThinkStock/Getty Images
Днес е Международният ден на тоалетната
Изгребна яма или централната канализация? Каква е разликата?
99719
Изгребна яма или централната канализация? Каква е разликата?
  • Изгребна яма или централната канализация? Каква е разликата?
Изгребната или позната от миналото като септична яма не понижава цената на имота. Това обясни за Дарик изпълнителният директор на агенция за недвижими имоти Юлиана Андреева.
 
Сравнението между централната канализация и изгребна яма е като между централно електроснабдяване и собствен агрегат, каза арх. Борис Борисов. Според него логично би било разлика в цената на има, още повече, че изгребните ями и пречиствателните съоръжения са свързани с разходи за поддръжка.

Бил Гейтс показа тоалетната на бъдещето (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заседявали ли сте се толкова дълго в тоалетната, че краката ви да изтръпнат?
ThinkStock/Getty Images

Липсата на разлика в цената на имоти с централна канализация и изгребна яма се дължи на това, че съвременните ями често се пречистват чрез бактерии, а получените води се използват за поливане. Това е още една функционалност, обясни Юлиана Андреева: "Не е като едно време, когато септичните ями изискваха редовно почистване, допълнителни разходи".   
 
Според арх. Борис Борисов би било логично да има разлика в цената за централна канализация и изгребна яма. Той обясни, че изгребните ями и пречиствателните съоръжения са свързани с разходи за поддръжка: "Изгребното съоръжение най-често е бетоново или е зарит в земята пластмасов съд, в който се събират всички отпадни води от обекта - канали от тоалетната, мивката, подовите сифони, душовете. Условно вътре чисти води са 70-80%. Тоест тези ями се запълват сравнително бързо и тогава алтернативата е да се извика фирма, която почиства такава яма срещу съответната сума и срещу съответната такса. Едно такова почистване означава достатъчно сериозна мрежа от такива фирми, конкуренция между тях, добра цена и в крайна сметка нормална услуга, каквато се съмнявам, че има в момента в България".  

Иновация: тоалетна свети в мрака
 

На практика обаче често описват в проектите изгребни ями, но всъщност правят септични ями или пречиствателни съоръжения, добави арх. Борисов. По думите му септичната яма от години е забранена, но това не означава, че не се правят такива.  
 
Около 150 лева на месец е средната цена за регулярна поддръжка на изгребна яма за еднофамилна къща, посочи Валентин Гълъбов, управител на фирма за поддръжка на такива съоръжения: "Цената е относителна. Тя зависи освен от кубатурата, и от разстоянието на камиона до самата септична яма. Ако септичната яма е изградена на разстояние, което е по-голямо от мястото, на което се спира камионът, тогава разходът на машината е по-голям, а съответно и цената".

Не слагайте хартия върху седалката в обществените тоалетни, съветват учени
 
Все по-голям интерес към фирмите за поддържане на изгребни ями има на пазара, тъй като се завиши контролът върху тях, каза още Гълъбов.
 
В днешния Международен ден на тоалетната още по темата за имотите с изгребни ями, а не с централна канализация, както и за какво да внимавате при покупка на такъв имот – чуйте в прикачения звуков файл

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук