Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов / БГНЕС
Издигат паметник на кан Тервел в София
97052
Издигат паметник на кан Тервел в София
  • Издигат паметник на кан Тервел в София
Паметник на българския владетел кан Тервел ще бъде изграден в района на НДК. Това обявиха от Инициативния комитет за отбелязване на 1300 години от победата му над арабите при Константинопол, с което спасява Европа от нашествието на арабския халифат. Сред другите инициативи за годишнината са предложение до Светия Синод на Българската православна църква за канонизиране на кан Тервел като светец.  Предвижда се също изграждане в Мадрид на православен храм „Свети Тривелий Български”, както и проучване на писмените извори за кан Тервел в архива на Ватикана.

След цар Самуил вдигат паметник и на княз Борис I в София
 
Началото на VІІІ век -  християнската цивилизация е пред огромна опасност. Арабският халифат е превзел земите от Индия чак до Южна Франция. Дошъл е редът на свещената война срещу Християнска Европа. През 632 година се случва епохално събитие за исляма - ражда се пророкът Мохамед. През 716 година вече са ислямизирани Персия, Северна Африка, превзета е Испания. Постепенно се изпълнява волята на пророка ислямът да се наложи с огън и меч по целия свят. През 718 г. арабите предприемат мащабен поход да завладеят Константинопол – столицата на Византия.
 
Нейният император Лъв ІІІ се обръща за помощ към българския владетел Тервел. Той успява да разгроми 200  хилядната армия, преграждайки пътя на арабите към Балканите и Централна Европа.

Откриха спорния паметник на цар Самуил

Акад. Антон Дончев, член на Инициативния комитет: "Как е възможно тогавашна България и кан Тервел да победят арабите? Аз още не съм го разбрал. 200 000 души са докарали пред Цариград, 1400 кораба. Ромеите не са излезли нито един път вън от стените на крепостта. Тази армия се стопява, връщат се пет кораба обратно и никога повече арабите не достигат до Цариград".
 
Съвременна християнска Европа съществува благодарение на двама европейски владетели - кан Тервел и френския държавник Карл Мартел, припомни военният министър Красимир Каракачанов, който председателства Инициативния комитет: "Благодарение на българския владетел кан Тервел, който в битката при Константинопол буквално унищожава арабските нашественици, които, както е известно, през два коридора завладяват Европа. Единият е по пътя Константинопол България. Целта е навлизане в източна Европа, централна Европа и т.н., другият е през южна Испания - южна Италия. Другият владетел е Карл Мартел, битката при Поатие. Аз не искам да сравнявам коя битка е по-голяма, кой е постигнал по-големи резултати. За разлика обаче от нас българите французите почитат този свой владетел, който те наричат спасител на Европа".

Откриха паметник на братя Прошек в София (СНИМКИ)
 
Истинският спасител на Европа е кан Тервел, категорични са българските историци. Проф. Пламен Павлов: "На практика столицата на света е Константинопол и затова значението на Тервеловата победа над арабите е толкова голямо в сравнение с битката при Поатие. Но несъмнено централното, най-важното събитие, свързано със спирането на арабската експанзия в Европа, е битката при Константинопол, където основната заслуга е на Тервел".
 
Френският византолог Шарл Дил също твърди, че победата над арабите при Константинопол е велико бедствие за исляма и я определя за по- значителна от победата на франкския пълководец Карл Мартел 15 години по-късно в равнините на Поатие.

Върнаха два от лъвовете на Лъвов мост
 
За кан Тервел трябва да знаят както българите, така и в Европа и света, категоричен е акад. Антон Дончев: "Една нация е една духовна общност. По някакъв начин трябва да помогнем на този наш български дух да върне това, което се нарича самочувствие".