Избери, за да помогнеш - център за лечение на нарушенията на съня
Избери, за да помогнеш - център за лечение на нарушенията на съня / www.sxc.hu

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания "Д-р Трейман" е единственото специализирано лечебно заведение в област Велико Търново за лечение на остри и хронични заболявания на дихателната система и обслужва население от над 258 хиляди жители.

В последните години болестите, предизвикани от нарушенията на съня, се превърнаха в значим медицински и социален проблем.

Сънната апнея е тежко разстройство, което настъпва при нарушение на дишането по време на сън. Хората с нелекувана сънна апнея спират да дишат многократно по време на сън, понякога стотици пъти. Това означава, че мозъкът и останалата част от тялото не си набавят достатъчно количество кислород.

Съществуват два вида сънна апнея:

- Обструктивна сънна апнея: По-честата форма на апнея, която се причинява от запушване на въздухоносните пътища, обичайно, когато меките тъкани в задната част на гърлото се отпуснат по време на сън.

- Централна сънна апнея: За разлика от обструктивната въздухоносните пътища тук не са блокирани, а мозъкът "забравя" да подаде сигнал към дихателната мускулатура за съкращение.

Ако състоянието се остави без лечение, сънната апнея води до развитието на голям брой здравословни проблеми като: високо кръвно налягане; мозъчен инсулт; сърдечна недостатъчност, аритмии и сърдечен инфаркт; диабет; депресия; влошаване на разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Единственият диагностичен метод на заболяването е полисомнография, а единственият лечебен метод - неинвазивна вентилация. До този момент в региона на Велико Търново липсва специализирана апаратура за диагностика и лечение и между 6 и 10% от населението или между 15 хиляди и 25 хиляду пациенти от областта остават без адекватна диагноза и съответно лечение.

Чрез Вашата помощ създаването на център за диагностика и лечение чрез неинвазивна вентилация на нарушенията на дишането по време на сън в област Велико Търново би подобрило качеството на живот на хиляди пациенти, би спестило много ненужни разходи за амбулаторно и болнично лечение.

Избери, за да помогнеш!

Дарете чрез SMS с текст DMS PNEVMO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената за един SMS е 1,20 лева с ДДС.