Хората с психични проблеми рядко прибягват до насилие
Хората с психични проблеми рядко прибягват до насилие / ThinkStock/Getty Images

Макар медиите често да съобщават, че хора, обвинени в насилие, са засегнати от психични болести, поведението на такива пациенти обикновено не е свързано с насилие, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

След като изследвали медийни информации за психично здраве и масови стрелби през последните две десетилетия, учени от университета Джонс Хопкинс си дали сметка, че в съобщенията рядко се споменава за успешно лечение на пациенти, а връзката между психично здраве и насилие се изтъква по-често, отколкото е необходимо.

Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето

Тези "негативни" истории се добавят към страховете от хора, засегнати от психично разстройство. Така се увеличават обществените страхове, свързани с хора, които са засегнати от депресия, шизофрения, безпокойство.

Учените са на мнение, че ако в повече медийни информации се говори за успешно лечение на пациенти и описанието на пациентите е по-реалистично, погрешното разбиране за състоянието им няма да е толкова често срещано. Учените отбелязват, че независимо дали става дума за масово убийство или пребит човек на улицата, насилникът лесно може да бъде класифициран като психически нестабилен, защото повечето хора не извършват подобни неща.

Лекар изреди симптоми на депресията

"Съгласни сме, че онзи, който убива хора, не е в добро психично здраве - заяви д-р Ема Макгинти от университета. - Не непременно обаче е вярно, че е засегнат от заболяване, което може да се диагностицира. Може да е гневен или да е с емоционални проблеми, които нямат нищо общо с психично заболяване. Насилието може да е в резултат на употреба на алкохол или наркотици, на проблеми, свързани с бедността, но това рядко се обсъжда."

Учените прегледали 400 случайно подбрани медийни информации, посветени на психични заболявания и публикувани между 1995 г. и 2014 г. 55 на сто от тях свързвали насилието с психични заболявания, като в 38 на сто от информациите се говорело за насилие над други хора, а в 29 на сто - за самоубийства. В 47 на сто от информациите се споменавало за лечение на психични заболявания, но едва в 14 на сто - за лечение или възстановяване на пациенти.

У нас липсва квалифициран персонал за оказване на психиатрична помощ

Един процент от информациите свързват насилието с психично разстройство през периода 1994-2005 г., но 18 на сто го правят между 2005 г. и 2014 г.

Източник: БТА