Хиляди българи умират заради некачествено здравно обслужване
Хиляди българи умират заради некачествено здравно обслужване / снимка: Sofia Photo Agency
Около 7000 българи на година умират заради некачествено здравно обслужване. В същото време болниците харчат в пъти повече за лекарства и заплати на персонала, и приемат пациенти без наложителна причина. Това показват резултатите от изследване на компанията Саниджест, направено по поръчка на Националната здравноосигурителна каса.

Според доклад на Световната банка в Словакия само 34 от общо 130 болници имат сключени договори със здравните фондове, защото отговарят на определени критерии. У нас здравната каса е задължена да сключва договори с всички болници, защото министерство им е издало лицензи за дейност, без да е сигурно, че те отговарят на нуждите на населението, коментира директорът на касата д-р Румяна Тодорова.

„Видяхте, че огромният брой пациенти, които влизат в болниците, са хроници. Острите състояния са малко и това е нормално. Всички болници в България обаче са за активно лечение. Нямаме легла за хронично болни.”

Ръководството на здравната каса настоява за промени, които да регламентират как ще се развива болничната помощ у нас, допълни д-р Тодорова.

„Кое ще бъде приоритет за България: сърдечно-съдовите заболявания, онкологичните заболявания, какво ще правим с 4400 българи, които са с ампутации, заради диабет? Кой ще финансира продължителното лечение и долекуването?”