/ / iStock/Getty Images
Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка
Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие на пеленачето, установи канадско изследване, цитирано от АФП.

От 50-те години на миналия век добавянето на флуор във ВиК системите на населените места е широко разпространена практика за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни. Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка, но в чешмяната вода те са ниски.

Как водата, която пием, влияе на зъбите ни?

При все това дори и тези нива могат да представляват опасност за бременните жени и пеленачетата, установи екипът на Кристин Тил от канадския университет Йорк. Флуорирана вода се предоставя на около 66% от американското население, на 38% от канадското и на 3% от европейското.

Канадските учени са изследвали 601 двойки майка-кърмаче в 6 канадски града, в които 41% от населението ползва флуорирана вода. Екипът изчислил, че при повишаването на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се наблюдава спад на коефициента на интелигентност с 4,5 пункта при момчетата на три или четири години. Но не и при момичетата.
 
БТА