Европейски ден на езиците пред Народния театър
Европейски ден на езиците пред Народния театър / снимка: sxc.hu

Заместник-министърът на образованието Петя Евтимова откри Европейския ден на езиците пред Народния театър „Иван Вазов" и връчи награда на участниците, съобщиха от МОМН. Евтимова припомни думите на Нелсън Мандела за езиковото разнообразие, че „ако говориш на човек на език, който той разбира, думите ти ще достигнат до ума му, но ако говориш на родния му, език думите ти ще докоснат до сърцето му".

Организаторите на събитието у нас са предвидили много забавни игри, за да покажат дори и на най-малките, че изучаването на чужди езици може да бъде интересно и приятно занимание. Този празник се чества от 2001 г., като идеята му е да насърчава многоезичието в Европа.

При откриването бяха представени актуални данни на Евробаметър, които сочат, че 83% от европейците смятат владеенето на чужди езици за полезно, но само 44% заявяват че са способни да проведат разговор на чужд език.

Европа е богата на езици - само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. А да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

Събитието се организира от EUNIC - мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват Австрийско посолство, Британският съвет, Чешкият културен център, Френският институт, Гьоте институт, Унгарският културен институт, Институтът „Сервантес", Образователният отдел при Посолството на Испания, Италианският културен институт и Руският културно-информационен център.