Ердоган и Меркел
Ердоган и Меркел / ThinkStock/Getty Images
Ердоган и Меркел са най-харесвани от българските мюсюлмани
93226
Ердоган и Меркел са най-харесвани от българските мюсюлмани
  • Ердоган и Меркел са най-харесвани от българските мюсюлмани
Най-харесваният международен лидер сред българските мюсюлмани е президентът на Турция Реджеп Ердоган, като близо половината от тях имат положително отношение към него. Над две трети не одобряват терористичните организации, а едва 1% смятат, че тероризмът е оправдан при определени обстоятелства.

Степента на религиозност е най-висока в гетата у нас

Това сочат резултатите от проучване върху нагласите на мюсюлманите у нас, направено през есента на миналата година от Нов български университет и „Алфа Рисърч“. Запазва се ниският социален статус на българските мюсюлмани, 62% от тях живеят с доход под 250 лв. на човек от домакинство на месец. Като цяло степента на религиозност сред тях спада, но тя е почти 100 % в гетата, посочи Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

"Където бедността е най-висока, там религиозността също е висока", обясни тя. Дали жените трябва да ходят с покрити лица, 54% са отговорили отрицателно. Одобрява се само ако жената сама желае това. 1,6% декларират, че това трябва да е задължителна практика.

Всеки четвърти българин одобрява да се забрани на мюсюлмани да влизат у нас

Нараства доверието към Турция и Германия сред българските мюсюлмани. Близо половината от тях одобряват президента на Турция Реджеп Ердоган, а 45% - канцлера на Германия Ангела Меркел. Над две трети имат отрицателно отношение към терористичните организации, каза още Боряна Димитрова.

"Показват твърда подкрепа за светско устройство на държавата. Бележи се спад на интереса към политиката. Подобна тенденция е налице и в цялото българско общество", посочи тя.
67% от мюсюлманите у нас смятат, че няма промяна в отношенията им с християните през последните години, а 15 на сто считат, че те са се подобрили, сочат още резултатите от проучването.